Sveže domače mleko

Prireja mleka na naši kmetiji ima dolgo tradicijo. Pridelujemo kakovostno mleko na tradicionaln način. Krave so preko leta, torej vso rastno sezono, na pašniku, kjer dobijo pretežni del krme.  Pozimi krmimo živalim kvalitetno domačo in dokupljeno krmo. Mleko je redno kontrolirano s strani odkupovalca (Ljubljanske mlekarne) in ga dostavljamo tudi v vrtec Rovte.

Sveže domače mleko je neprimerljivo bogatejši vir kakovostnih hranil od industrisko obdelanega. Zaradi naravno prisotne mikroflore (mokroorganizmi) v svežem mleku se priporoča, da ga občutljivejši prekuhavajo. Z prekuhavanjem uničimo to mikrofloro in s tem probiotični učinek, poleg tega pa zmanjšamo kakovost prisotnih hranil (npr. denaturacija proteinov). Torej prekuhavajte le če je potrebno. Stranke poročajo, da je naše mleko (neobdelano) v hladilniku čisto OK še skoraj teden po polnjenju.

Sveže domače mleko se, če ga pustite na sobni temperaturi, skisa. Tako dobimo domače kislo mleko. Kislo mleko lahko uživamo kot tako ali pa ga odcedimo in dobimo skuto in sirotko. Za kisanje priporočamo odprto posodo.

Naše mleko je polno hranil! Koliko jih je pa je odvisno od sezone (predvsem paše):

!portal_grafi_pkg.get_image_from_file

 

 

 

 

Naše sveže domače mleko lahko dobite:

  • na kmetiji vsak dan po 18. uri. (vsak drugi dan je na voljo cel dan, zaradi dvodnevnega odvoza v mlekarno. Povprašajte)
  • Mleko ponujamo na sobotnih tržnicah v Logatcu in na Vrhniki.
  • Možna je tudi dostava.

 

Share Button

Add a Comment